Parochie Sint Amelberga Zandhoven

Zaterdag tussen 9.30 – 10.30

Adres: De Bergen 38 bus 1

Niet tijdens de schoolvakanties

Het ontstaan van de parochiekerk zou terug gaan tot de XIII eeuw. Gotische kerk uit begin XVI eeuw.

De toren van witte zandsteen werd verhoogd in 1689. Herstellingswerken aan toren en kerk naar ontwerp van Eugene Gife in 1875. Hersteld en vergroot in 1895, vernield in 1914 en herbouwd in 1923-1924 naar ontwerp van Jan Sel. Nogmaals vernield in 1940, definitieve herbouw identiek aan de oude kerk naar ontwerp van P. Berger en J.L. Stynen. Bakstenen kruisbasiliek met vierkante zandstenen westtoren en dakruiter op de kruising. Kerkhof rond de kerk afgesloten met een haag. Bepleisterd en beschilderd interieur met rococotongewelf (voordien houten gewelf). Monumentale voorwerpen in interieur zoals hoofdaltaar, preekstoel, biechtstoel, grafsteen en vele anderen.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel – Gent.

Auteurs: Steyaert, Rita

Heilige Amelberga

De kerk is opgedragen aan de heilige Amelberga.

Amelberga stamde uit een adellijke familie uit het zuiden van België.

De familie had ook een landgoed in Temse en Mater.

Amelberga was als kind erg vroom, zij werd door haar tante opgevoed in het klooster van Munsterbilzen.

Het leven in het klooster beviel haar zeer en ze wilde niets liever dan intreden en haar leven wijden aan de hemelse bruidegom.

Maar de mooie en slimme Amelberga was een gegeerde huwelijkskandidate voor Karel Martel. Hij deed haar verscheidene huwelijksaanzoeken die steevast geweigerd werden.

Amelberga wilde niet trouwen maar haar leven toewijden aan Christus.

Karel Martel kon dit moeilijk verkroppen, hij ging met een paar vrienden  naar het klooster, sleurde haar de kerk uit waarbij hij haar schouder ontwrichtte.

Ze sloeg op de vlucht om aan het huwelijk te ontsnappen. Een grote steurvis zou haar hebben aangeboden om haar op zijn rug over de Schelde te brengen.